Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Община Царево отказва да премахне незаконния хотел край Варвара



Ключови думи:
08 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Общинският съвет в Царево е гласувал землището край Варвара, където се строи незаконния комплекс “Златна перла”, да бъде включено в задание за изработване на нов Общ устройствен план като бъдеща “вилна зона”.

В момента се изработва проект на плана и в него имотите в местността са отредени за застрояване, уточниха от общинската администрация. Местността е предложена на министерство на околната среда и водите при обсъждане на проект “План за управление на Природен парк “Странджа” за зона за туризъм и вилно застрояване и изключване от парка.

От общината се позовават на това, че Природен парк “Странджа” няма определени по законов ред граници. Със заповедта за създаването му не се фиксират границите на парка, а само се определя общия размер на включените имоти. Липсва конкретизация по местности и конкретни имоти. Това е следвало да се извърши с последващ акт на министъра на околната среда и водите. При това положение всяко определяне на границите по друг ред е незаконосъобразно, смятат общинарите.

Според тях така формално погледнато паркът е с неизяснени граници и няма точен критерий /законов или чисто научен/ дали имотите на “Златна перла” попадат в защитена територия.

В общината постъпвали множество искания от собственици на имоти за промяна на предназначението на земеделската земя и преотреждането й за застрояване. На основание Закона за защитените територии всички те се изпращат в Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ за съгласуване. Планът за “Ваканционно селище “Златна перла” е одобрен след като инвеститорът фирма “КРАШ 2000” е представил такова съгласувателно писмо, подписано от заместник-министър Дардов.

“До настоящия момент, въпреки множеството коментари, в Община Царево не е постъпвал официално акт на МОСВ по отмяна на предходното съгласувателно писмо на заместник-министър Дардов”, каза юристът на общината Евгений Мосинов.

Според него няма нормативно основание за премахването на обекта “Златна перла”, тъй като до момента компетентните по издаването на такава заповед - ДНСК- София и кмета на Царево не са го направили. Заповедта на РИОСВ е за временно спиране до изработване и одобряване на ОВОС. Началникът на РДНСК е издал заповеди за отмяна на одобрени вече книжа, което се обжалва от инвеститора пред съда. Той обаче не е отменял разрешенията за строеж на електропровод и водопровод, които вече са изградени.

Юристът мотивира невъзможността да се събори вече изграденото още с това, че на стоежа са ангажирани около 100 местни жители по трудов договор, които след ликвидирането на обекта щели да останат без работа, а Варвара е едно от най-бедните села по крайбрежието.

Петчленен състав на Върховния административен съд реши миналата година, че строежът по проект на фирма “Краш 2000” е незаконен, но юриситте продължават да търсят вратички за неговото узаконяване.

Фирма «КРАШ 2000» започна стротелството на вилното селище “Златна Перла” в началото на миналата година върху защитена територия. Първи за нарушението сигнализираха от Парк “Странджа”. «В случая има съмнения за корупционна схема», категорична е прокурорката от ВКП Малена Филипова.

Дознание е образувано срещу длъжностните лица, които са променили статута на земята и са разрешили да се строи на територията на природен парк “Странджа». Обект на разследването са и тези, които не са премахнали незаконния строеж. Данните за нарушенията се съдържат в два доклада - на екологичното и строителното министерства.

Oт Румяна Емануилиду


Прочетено: 2256 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi pepi Алекс Машините на Леонардо ograda Часовникът на Лятната естрада в Морската градина Черноморец Бургас През поколение Кокили за Строители Дружинката
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development