Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Трети петролопровод ще тръгва от Бургас



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Опасността от екокатастрофа е голяма, опасяват се еколози

Бургазлии се събират в Инициативен комитет, който ще протестира срещу експлоатирането на Бургаския залив за петролопроводите “Бургас-Александруполис" и “Бургас-Вльора". Това съобщи Манук Манукян от “Екогласност", един от инициаторите за сформирането на комитета.

В Инициативния комитет са обединени еколози, рибари, туроператори, хотелиери и други представители на бизнеса и обикновени граждани от региона. На първо време ицициаторите ще настояват да научат подробности от подписаното преди седмица в Бургас споразумение между заместник-министри на Русия, България и Гърция. След това те ще искат от общинските власти и ръководството на Бургаска област защита и изискване на сигурни гаранции за поминъка и екологията на региона.

“До момента по Южното Черноморие са инвестирани близо 4 млрд евро,     приходите от туризъм са над 2 млрд евро годишно и се спори доколко трябва крайбрежието да се застроява, за да се запази природата. И в това време някой решава, че това място може безпроблемно да поеме такова количество танкери и да се превърне във втори Кувейт срещу 35 млн долара такси годишно, обричайки го на евентуална екологична катастрофа", коментира Манукян.            

По думите му опасността от екокатастрофа е много голяма. Инициаторите ще настояват за икономическа обосновка на ползите и вредите от реализирането на проектите за петролопроводи през нашата страна при сега съществуващите условия и при направените до момента споразумения.

Междувременно преди дни стана известно, че предстои сключването на споразумение между Русия, България и Гърция за изграждането на трети петролопровод, който ще свърже Бургас със Солун в Гърция. Информацията беше разпространена от БНР, което се позовава на специализираният външнополитически бюлетин "Велино дипломатико", издаван от агенция "Велино", известна с достъпа си до италиански правителствени източници.

Според тази информация, дължината на новото съоръжение е около 300 километра, а по предварителни изчисления стойността възлиза на 700 милиона евро. Неговото изграждане ще позволи доставки на суров петрол от Русия и от новите производители в Каспийско море директно до Средиземно море, като по този начин се избегнат Дарданелите. Предвижда се първоначалният капацитет да бъде около 15 милиона тона годишно с възможности да стигне до 30 милиона тона на по-късен етап.

В Солун в момента се извършва разширение на един от морските терминал за целта. Той би могъл да се свърже със съществуващия петролопровод Солун-Скопие в Македония, който беше завършен през 2002 г., а вероятно и със Сърбия и даже със северно Адриатическо море.

Сред спонсорите на проекта са Европейската банка за възстановяване и развитие и Черноморската банка в Солун. В случай, че бъде постигнато споразумение между трите страни, посочва източникът, изграждането на петролопровода може да блокира други конкурентни проекти и посочва трасетата Костанца-Сърбия-Триест и Одеса-Варшава.

В Бургас общински съветници от СДС и ГЕРБ ще настояват за повече яснота по обсъжданите проекти и намеса на общинските и областните управи за изясняване на предимствата и недостатъците от проектите.

След скандалите “Фронтиер" отпадна от схемата

Във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обяви, че частната компания “Фронтиер" отпада от схемата за “Бургас-Александруполис".

Българският дял от 24,5 % трябваше да се управлява от "Проектна компания Бургас - Александруполис БГ" АД, в която участва държавната фирма "Булгаргаз" (25%) и "Универсален терминал Бургас" (75%). Мажоритарният пакет акции - 55 %     в "Универсален терминал Бургас" се държи от държавната фирма "Техноекспортстрой", а 45 на сто от акциите са в частната компания "Фронтиер".

Според последното изявление на българския министър държавните фирми “Булгаргаз" и “Техноекспортстрой" ще представляват държавното участие съотвенто в петролопроводите до Александруполис и Вльора.

За “Фронтиер” се знае, че участва при структурирането на проекта за рехабилитация на ТЕЦ "Марица-изток 3" на американската компания "Ентерджи".

"Фронтиер" е и фирмата, през която минават всички офсетни програми. Тя е посредник между Министерството на икономиката и енергетиката и компаниите, с които са сключени договори за модернизация на Българската армия.

Офшорната “Фронтиер” е собственост на регистрираното на Бахамските острови "Метаконсулт БГ" и на две лица - Едуард Саркис Манукян (бургазлия, но в случая представен като акционер с американско и канадско гражданство) и Красимир Георгиев.

Красимир Георгиев е съсобственик в бившата застрахователна компания "7М", "Света вода" - за производство на минерални води, строителната "Борово билдинг". Според бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Васил Филипов по време на правителството на Жан Виденов, когато Румен Овчаров е бил енергиен министър, чрез бившата финансова къща 7М е била източвана НЕК. Един от собствениците на брокерската фирма е бил Красимир Георгиев. Георгиев има общи фирми или индиректни връзки с редица бизнесмени, близки до БСП, показва справка в информационната система "Дакси". Сред тях са Александър Томов, Стоян Александров, Николай Камов, Емил Капудалиев и Ясен Дойнов, син на Огнян Дойнов.

Най-скандалното е, че Георгиев се оказа съдружник с майката на шефа на "Топлофикация София" Валентин Димитров, който е обвинен за източване на дружеството и пране на пари. Цецка Димитрова и Красимир Георгиев са управлявали дружеството "Банско пропърти партнърс 2".

Последните слухове, че българският дял в проекта за петролопровода може да се изтъргува, може и да се окажат верни. Министър Гагаузов сам загатна в изявлението си, че “Булгаргаз” и “Техноекспорстрой” може в последствие да се разделят с дяловото си участие в петролопроводите.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 3699 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Истанбул рибари лека вечер Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Осенний натюрморт ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА Флора Бургас 2009 Мой хороший знакомый из Бургаса Spirit of Burgas Бургас, ФЛОРА 2009 Щрауси край Грудово Флора Бургас 2009 Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development