Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бенчо Бенчев: Меден рудник ще управлява Бургас



Ключови думи:
07 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Общинският съветник, сочен за един от богатите хора в региона, готви нов модел за местна власт

    – Господин Бенчев,трудно Ви откриваме в бургаския офис на “Бенмар” ЕООД, на почивка ли бяхте?

    – Аз съм човек, сързан със земята, от години се занимавам със земеделие. За другите това е сезонът на отпуските и воаяжите в екзотични страни, за мен е време за работа. Единственото, което си позволих, беше наложително пътуване за три дни до Австрия. Напрежението при мен е целогодишно, защото прибирането на реколтата е само един етап     от дългия процес на зърнопроизводство и реализация на продукцията.

    – Очаквате ли големи печалби?

    – Плачевни са резултатите в региона като цяло. Качеството е много лошо. Когато трябваше да вали, беше суша и обратно. Природата не беше благосклонна. От пшеницата получихме около 350 тона на декар. Добивът не може да покрие разходите и зърнопроизводителите ще бъдат на загуба. Разбира се, аз съм в по-различно положение, защото се занимавам и с търговия на зърно, но за другите ще е тежко. Особено за по-бедните селски стопани, за земеделските кооперации, които нямаха достатъчно средства за хербициди, подхранващи вещества и за качествена обработка на почвата като цяло От разговорите ми с българските експерти излиза, че нямало да има проблем с изхранването на нацията, но аз съм убеден, че проблем ще има – по отношение на хлебното зърно.

    – Вярно ли е, че хлябът ще поскъпне с 10 ст.?

    – Вярно е, защото заради лошото качество на зърното, ще се налага пекарите да влагат повече подобрители, оскъпяването ще дойде от това. Но нека не спекулираме с тази тънка изконна струна в душата на българина – че управниците посягат на хляба му. Хлябът отдавна не е основният елемент от трапезата ни. И най-бедният ще изяде най-много половин хляб. Дали ще дадеш 40 или 45 ст. просто няма значение на фона на останалите цени, които започнаха да догонват европейските. Политиците от опозицията вместо да манипулират народа с цената на насъщния, нека обърнат внимание на повсеместната корупция, която разяжда държавата отвътре.

    – Господин Бенчев, вече се установи едно схващане у хората, че местните политици гледат какво става по висините и правят същото с мисълта:”Горе грабят, ние тука да не сме по-будали”. Как ще го опровергаете?

    – Аз няма да избягам от отговора на този въпрос, защото освен, че се занимавам с политика, аз имам и бизнес. Никой не ме пита как са извивани години наред ръцете ми, как съм оцелявал – този процес на разграбване започна още през 1995-96-а с масовата приватизация. Доказателство, че искам да се променят нещата към по-добро е моето участие в Сдружение за Бургас, което бургазлии разпознаваха по време на миналите общински избори като Партията на бизнеса. В него се включиха заможни и успели хора, авторитети като Евгения Попеску, Руси Куртлаков.

    – Да, влязохте заедно, но сега сте разделени. Защо?

    – Не сме разделени, просто всеки от нас смята, че има свой път в политиката и в обществените отношения, в начина по който трябва да прави политическа кариера. Моите планове като национален лидер на партия “Достойна България” бяха ориентирани не само към едрия и среден бизнес, но и към най-бедната прослойка – пенсионерите и социалнослабите граждани в трудова възраст, каквито преобладават в моя     роден край – около Крумово градище.

    – Дочу се, че малко преди парламентарните избори Волен Сидеров ви е канил в “Атака”. Защо му отказахте?

    – Още съжалявам, че не се съгласих. Вслушах се в съветите на колегите си – моите заместници от “Достойна България”, а това доведе до ограничаване на симпатизантите ни, нямахме мощта на медията, с която разполагаше Сидеров. Макар че от това, което наблюдавам в присъствието на Атака в парламента, намирам и кусури – ксенофобията, да отричаме ромите и турците, с които живеем заедно от векове. С всички останали принципни положения съм съгласен. Особено със смекчаването на отношението им към ЕС. Аз съм умерен националист. Защото ако нямаш патриотичното в сърцето си, значи си предател на родината.

    – Докъде стигнахте с прокурорския скандал за прословутата ограда на зърнените складове край Айтос?

    - Както казва древната поговорка – няма ненаказано добро. Бях обявен за самоуправник от районния прокурор, защото искам ред и да се спазва закона на моя собствена, частна територия. При това спазвайки изискванията на санитарните органи. Определен икономически кръг, закрилян от малка група прокурори обаче смята, че трябва да ми се пречи по всякакъв начин. Аз строя, те рушат, накрая мен обявяват за нарушител. Информирал съм главния прокурор и Народното събрание, има назначена проверка. И тя ще изкара истината.

    – В града се говори, че имате амбиция да станете кмет и че усилено организирате структура, която да ви издигне и подкрепя.

    – Това е силно преувеличено. Но е вярно, че имам предложения от няколко инициативни комитета на граждани, които живеят в Меден рудник. Стремежът ни не е аз да стана кмет, а реално да получим политическо представителство в местния парламент. Разбирайте, че сме решени да получим 7-8 места в общинския съвет. Комплексът се състои от 60 хиляди души. Техните гласове досега се пръскаха между различните партии и нямат никакво лоби. Ще издигнем ръководство, което ще мисли за хората, които са го избрали. Членовете му да един ще сме жители на Меден рудник. За да можем да     оправим собствения си двор. Нищо чудно, ако бъдем разбрани правилно, от нас да зависи и кой да бъде кметът на Бургас. Аз лично съм внесъл няколко докладни в полза на Меден рудник, които са приети с решение на Общинския съвет, но не се изпълняват. Първото беше за монтаж на светофар при кръстовището на зона А по пътя за Средец. В пикови моменти шофьорите чакат с часове, за да преминат, а произшествия има всеки ден. Вместо това сложиха непотребни светофари във Ветрен, до Билла.

    – Мислите ли, че можете да поведете толкова много хора – това е цял град, повечето от които буквално са освирепели срещу условията на живот? Там живеят много привърженици на Атака, сигурно ще има и на ГЕРБ. Известен сте с вашата благотворителност и честите ви близки контакти с жителите от този комплекс, но...    

    – Нека тези партии първо помогнат реално така както аз помагам. Вярвам че ако в Меден рудник ние сами си направим партия и влезем в Общинския съвет като цяла група, ще можем да влияем.

    – Наистина ли сте богат човек?

    – Това ми е тежало най-много в живота, защото ме поставят в общ кантар с тези, които са натрупали пари от афери. Понякога се чувствам виновен, защото да си богат изглежда е мръсна дума. Не им се сърдя на тези, които си го мислят. Но бих искал да се знае, че само през настоящата година на фирмите ми са извършени три данъчни ревизии, които приключиха без забележка. Като физическо лице съм проверен за произход на имущество и съм доказал, че всеки лев е със заноустановен източник. Вървя с високо вдигната глава, защото успехът в бизнеса ми е плод на много труд.



Прочетено: 3606 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
тръби и инсталации Флора Бургас 2009 хотел приморец В очакване на жертвата созопол Хималаи централна градска тоалетна Коледен базар в Париж от Бутик Раковини във въздуха Змийския остров - Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development