Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Византийските църкви - тема на научен симпозиум в Несебър



06 Октомври 2010, Сряда



По инициатива на община Несебър и фондация „Левентис”, НК на ИКОМОС- България и НК на ИКОМОС - Гърция се срещат в града на ЮНЕСКО

Опазването на паметниците на културата и грижа към хилядолетното наследство са сред приоритетите в управлението на община Несебър. Като град под егидата на ЮНЕСКО това е особено важно за общинската администрация, която ръководи както спасителните археологически разкопки, така и проекти за реставрация на вековните църкви на Несебър. По инициатива на община Несебър и фондация „А. Г. Левентис”, Националният комитет на ИКОМОС - България и Националният комитет на ИКОМОС - Гърция се срещат в града на ЮНЕСКО на научен симпозиум на тема:”Византийските църкви”, който ще се проведе на 8-и и 9октомври.

Това е още едно доказателство, че с хилядолетната си история и множество паметници на културата, градът представлява интерес не само за български и чуждестранни туристи, но и за специалисти в областта на културата, избрали именно Несебър за провеждането на форум от такъв висок ранг.

Срещата е първата стъпка от бъдеща плодотворна работата между два национални комитета с предмет „Византийска архитектура - общо наследство и за двете страни”. Вторият такъв симпозиум е замислен да се проведе през месец април 2011 година в Ксанти, Гърция, със съдействието на Лабораторията за проучвания и дизайн и Теория на формите и последователността във факултета по „Архитектура” на Тракийския университет Демокрит.

В несебърския двустранен симпозиум се предвижда да бъдат дискутиране актуални издания и ще бъдат разменени добри практики в опазването архитектурата на Византийските църкви. Сред темите, които ще бъдат представени са:

- Архитектура на Византийските църкви – история и богослужебен замисъл, отличителни особености и специфични елементи;

- Документация и анализи;

- Дискусия за възстановителни практики – философия,
принципи и технически параметри;

- Мястото на византийските църкви сред градската околна среда и възможностите за адекватна интеграция в съвременния живот;

- Модерни обществени отговорности и добри мениджърски практики.

Официалният старт на симпозиума ще бъде на 9 октомври, събота, от 9.30 часа. В конферентен център „Несебър” в стария град. Друг акцент в програма на симпозиума е срещата от 16.30 ч. в събота с деца и младежи от Несебър, участници в инициативата ”Аз живея в Несебър”, на която ще се обсъждат въпроси за ролята на личността от местната общност в опазването на паметниците на културата.

От 18 часа на същия ден кметът Николай Димитров кани гражданите на Несебър заедно с експертите на ИКОМОС на разговор за добрите световни практики за балансиране интересите на местните хора и хуманната мисия-опазване на културното наследсто.

Българският национален комитет (БНК) на ИКОМОС реализира редица международни и национални проекти в областта на опазването, представянето и популяризирането на паметниците на културата. Той обединява българските членове на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места. Към момента БНК на ИКОМОС има 156 члена. Четири от тях са институционални – Министерството на културата, Съюзът на архитектите в България, Университетът по архитектура, строителство и геодезия - София, Българска асоциация за пещерен и еко туризъм. Индивидуалните членове представляват общност от изтъкнати специалисти – архитекти, инженери, художници, археолози, туристически деятели и др., които работят в различни области на опазването, използването и промоцирането на културното наследство.

БНК на ИКОМОС извършва широк спектър от дейности като: реализира международни програми и проекти за осигуряване на финансови ресурси за опазването, използването и социализацията на културното наследство; управлява осигурените средства за реализация на конкретните проекти; разработва и осъществява национални и международни проекти за промоциране и използване на културното наследство като ресурс както за неговото опазване, така и за устойчиво развитие на обществото; изгражда и поддържа национални и международни мрежи от партньори в тази област; сътрудничи с международни правителствени и неправителствени организации като: ЮНЕСКО, Съвета на Европа, ЕС, Комитета за световно наследство, Международния център за консервация и реставрация в Рим (ICCROM) и др.; изследва методологични и конкретни проблеми, сътрудничи с централните и местни власти, извършва обмен на опит и координация на съвместни действия, свързани с опазване и използване на наследството.



Прочетено: 3120 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мото клуб Флора Бургас 2009 Полет Община Бургас Стилът на знаменитостите  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Международен Семинар на фризьорите София Флора Бургас 2009 Община Бургас Небе Един Ето го Немо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development