Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Започва най-мащабният ремонт на централните улици в града



08 Септември 2010, Сряда


Автор: Burgasinfo.com

Главната улица на Бургас ще бъде преобразена с най-мащабните ремонтни дейности от 20 години насам, а пешеходците вече могат да бъдат сигурни за своята безопасност, тъй като ларгото ще се наблюдава с охранителни камери, съобщиха днес от Община Бургас.

Главната улица на Бургас ще бъде преобразена с най-мащабните ремонтни дейности от 20 години насам, а пешеходците вече могат да бъдат сигурни за своята безопасност, тъй като ларгото ще се наблюдава с охранителни камери, съобщиха днес от Община Бургас.

Видеонаблюдението обаче ще стартира след ремонта - през 2012 година. Преди това камери ще има само на градинката до Старата поща, тъйкато мястото е изключително неприветливо и се обитава от джебчии, наркомани и проститутки. За парка до старата поща е предвидено и ново осветление, както и парково обзавеждане и детска площадка.

„Ремонтът на улица „Александровска” в Бургас, чийто бюджет е 315 185лв. ще е най-мащабният ремонт на пешеходно пространство в България след демократичните промени” каза кметът на Бургас Димитър Николов. Територията на проекта е 22 декара, това е пространството от ЖП гарата до площад „Тройката”, като реконструкцията включва улица „Александровска”, както и всички свързващи перпендикулярни улици. Това са : ул. „Богориди”, която стига до улица „Лермонтов”; ул. „Кирил и Методий”, която от „Александровска” стига до началото на площад „Кирил и Методий”, ул. „Александър Велики”, която стига до ул. „Мара Гидик”. Реконструкцията включва пълна промяна на настилката, поставяне на нова паркова мебел – пейки, парково озеленяване и зацветяване.

В широките пространства, които позволяват това ще има нови пластики – например зоната на „дупките”. Съществуващото осветление на „Александровска” няма да бъде подменяно, защото е от скоро, но част от осветителните тела ще бъдат сменени с енергийно спестяващи. Ремонтът ще бъде извършен от фирма „Трейс”-Бургас. От Общината са предвидили под настилката да поставят допълнителна тръба, за да може впоследствие около 2011 г. да се изгради видеонаблюдение за обезпечаването  на безопасността в пешеходната зона и за прекратяване на джебчийските кражби.

Кметът Димитър Николов обяви предстоящите дейности по изпълнението на спечеления от Общината проект „Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в Община Бургас”. За него местната власт спечели финансиране в размер на 10 364 242 лв., като 5% от тази сума се осигурява от общината. Реализацията на проекта трябва да приключи на 16 януари 2012 год.   В пресконференцията за обявяване на дейностите освен кмета взеха участие и  зам.-кмета по строителството Костадин Марков и главен архитект Веселина Илиева.

Проектът се състои от четири лота.

Първият лот включва реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. „Александровска” – от площад „Царица Йоанна” до площад „Тройката”, улица „Св. Св. Кирил и Методий”.  Ремонтът ще стартира в последната десетдневка на октомври и ще продължи 210 календарни дни. Бюджетът за ремонтиране на улица „Александровска” е в размер на 3,151 млн. лв  лв. Началото на ремонтните дейности ще бъде дадено от часовника до Общината в двете посоки към ЖП гарата и към площад „Тройката”.

Вторият лот от програмата предвижда  реконструкция на ул „Гурко” и ул. „Адам Мицкевич”. Предвидено е изграждането на нова велоалея, която ще е второто трасе от мрежата за велоалеи. Предвидени са ново осветление, маркировка и 140 паркоместа. Фирмата, която стоител е „Технострий Инженеринг 92”. Ремонтът ще продължи 90 календарни дни, а бюджетът е 485 614 лв.

Третият лот обхваща Приморски парк Бургас и по-точно тази част от Морската градина, която е собственост на Общината.  зоната от паметника „Пушкин” на север. Изпълнението ще е в 190 календарни дни, а сумата за реконструкцията  2880 000 лв. Ремонтът ще започне в първата десетдневка на октомври и ще обхване възстановяването на декоративната "Стена на приказките" и водното огледало.До Пантеона ще се изгради площадка за кучета, старите бордюри ще бъдат подменени, ще има нови пейки и кошчета за боклук.

Четвъртият лот от обхваща градинката на Старата поща, където ще има видеонаблюдение, заради проститутките. Ремонтът ще продължи 90 календарни дни и ще струва 373 000 лв. Ще се изгради и спортна площадка до дом "Надежда". Изпълнител на този лот е консорциум "Хан Крум".







Прочетено: 6237 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Осенний натюрморт бургаска среща Международен Семинар на фризьорите София Изпращане... Жреци на музите 2009 Жълто подрумиче до паркинга на Гимназия Раковски Рибарският пристан в Созопол Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development