Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

65-годишнината на Победата във Великата отечествена война 1941-1945г



09 Май 2010, Неделя



ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО НА УКРАЙНА ВЬВ ВАРНА: 65 години ни разделят от онези майски дни, когато отзвучаха последните залпове на най-страшната и най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Безсмъртен подвиг на победителите, които защитиха свободата и независимостта на Родината си, освобождаваха родна си земя от чуждестранно нашествие, донесоха свобода на поробени народи в Европа.

ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО НА УКРАЙНА ВЬВ ВАРНА
65 години ни разделят от онези майски дни, когато отзвучаха последните залпове на най-страшната и най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Безсмъртен подвиг на победителите, които защитиха свободата и независимостта на Родината си, освобождаваха родна си земя от чуждестранно нашествие, донесоха свобода на поробени народи в Европа.

    Втората световна война отне живота на най-малко 5,3 млн. украинци, тоест всеки шести жител загинал по време на тази кланица в Украйна. Още 2,3 млн. украинци бяха изпратени  за принудителен труд в Германия. Напълно или частично бяха разрушени над 7 хил. големи и малки градове и 28 хил. села, в резултат на което около 10 млн.души са останали без покрив.
    Тъй като войната е причинила щети за Украйна повече отколкото във всяка друга страна в Европа, икономическите загуби достигнаха зашеметяващ мащаб. Напълно или частично са разрушени повече от 16 хил. промишлени предприятия, това е над 40 на сто процента от цялата икономика на републиката.
    На Украйна, на нейния икономически потенциал, на човешките й ресурси, специалните надежди бяха възложени и от двете воюващи страни. Това на своя ред определя изключително ожесточен характер на бойните действия в републиката. През 40 месеца – от 22 юни 1941 до края на октомври 1944 гг., Украйна беше епицентърът на военните действия – на нейната територия, както и цялата южна част на съветско-немския фронт винаги се провождаха активни военни действия. Именно тук се провежда по-голямата част от мащабната операция, която в крайна сметка решава съдбата на цялата война. През 1941-1944 тук бяха съсредоточени основните сили на Вермахта – 57,1% до 76,7% от общия брой на дивизиите. Важно е да отбележим, че 607 от тях са били унищожени именно на този фронт, макар че 176 вражески дивизии претърпяха поражение на другите фронтове.
    От 15 фронта на Червената армия повече от половината генерали и маршали са от украински произход. По време на войната 11,5 хиляди войници бяха удостоени със званието Герой на Съветския съюз, от които – 2069 украински, т.е. всеки пети. От 104 два пъти Герой на Съветския съюз 29 са украинците. Сред тримата, удостоени със званието три пъти Герой на Съветския съюз е нашият сънародник Иван Кожедуб.
    Уинстън Чърчил е казал: "Сред всички народи, които са били пострадали от Германия, украинският засегнат най-много. Обаче заедно с това той с цената на милиони  свои представители направи огромен принос в победата над нея".
    Ние всички прекланяме глави пред светлата памет на загиналите в борбата за чест и свобода на родината си, всички невинни жертви, живота на които е прекъснала война.
    Вечна слава на всички, които намериха смъртта си на фронта и в партизански отряди, в хитлеровски камери за изтезания и лагери на смъртта, умряха от на рани, болести, глад и страдания!




Прочетено: 3178 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ето го Немо Конкур глазами зрителя Община Бургас палма Конкурс прическа Бургас 2009 флора 2008 морето и ние отгоре е по-забавно и по-безопасно Международен Семинар на фризьорите София Александропулис, юни.2007 Източен лопох цвят Сладурани с ЛЕГО
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development