Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

40% от децата между 13 и 18 години не виждат кой може да реши проблемите им



Ключови думи: тийнейджъри, млади хора,
04 Декември 2009, Петък



Българските тийнейджъри се чувстват щастливи, но насилието, самотата и нездравословните навици са техни близки спътници в развитието им

Над 80% от българските тийнейджъри се чувстват напълно или по-скоро щастливи, сочи проучване сред младите хора в страната. Заедно с това обаче на тях не са им чужди чувството на самота, което се среща при близо 25% от анкетираните, както усещането за неразбиране от околните, отчетено при 21,4% от тийнейджърите. Над 78% от тях твърдят, че напълно или почти напълно вярват на родителите си, докато 25% споделят, че имат проблеми вкъщи. Употребата на цигари, алкохол и наркотици обаче, както и различните форми на насилие са редовен спътник в ежедневието на младите хора в България.

      Тези  и други факти, свързани с живота на младите хора в България и тяхното  отношение за развитието им и проблемите, които срещат, бяха представени на пресконференция на Националния  център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ) на 3 декември, 2009 г. в Пресклуба на БТА. Проучването се реализира в рамките на информационна кампания на НЦООЗ за повишаване познаваемостта за основните проблеми и рискови фактори за развитието на младите хора в България. Кампанията е подчинена на целите на Конвенцията на ООН за права на детето и Националния интегриран план за прилагане на тази конвенция. Общо 1000 младежи на възраст между 13 и 18 години са взели участие в изследването чрез структурирана он-лайн анкета.

      В пресконференцията взеха участие заместник директорът на НЦООЗ доц. д-р Пламен Димитров, доц. д-р Стефанка Шпангенберг, Завеждащ секция „Детско и училищно здравеопазване”, НЦООЗ, д-р Михаил Околийски, Главен експерт "Психично здраве", НЦООЗ, д-р Захари Зарков, направление „Психично здраве”, НЦООЗ, както и Нели Петрова, Директор на Първа английска езикова гимназия в София и нейни ученици, и Лилия Стоянова, директор на 7СОУ „Кузман Шапкарев” в Благоевград. Резултатите от изследването бяха представени от Юлиан Добрев, Директор „Изследвания” в Агенция за социологически и маркетингови проучвания „Прагматика”.

      Всички  участници в пресконференцията  се обединиха около идеята за остра  необходимост от въвеждане на здравно  образование в училище, което да бъде интегрирано в цялостния образователен процес. Липсата на такова образование в момента оставя децата неинформирани и сами в решаването на редица въпроси - от секса и вредните навици до насилието в училище и справянето с любовната мъка. Според д-р Зарков, една от причините за сериозната степен на депресия и тревожност сред възрастните в България може да обясни с това, че децата не са подготвени за живота, който им предстои след завършване на училище. Необходимо е по време на образователния процес работата с децата да е свързана с работа между учителите, родителите и самите ученици, коментира г-жа Нели Петрова, директор на I АЕГ. Според нейната колега от 7СОУ «Кузман Шапкарев» в Благоевград, г-жа Лилия Стоянова, «възрастните трябва да вярват на децата, защото в техните споделяния и поведение, в самите тях се крие разковничето за решаване на проблемите, които съпътстват ежедневието им».  

     Въпросите, засегнати в изследването, са разделени на пет тематични групи - щастието, свободно време и развлечения, секс, вредни вещества и навици, проблеми. Откровенията на младите хора могат да бъдат обобщени в следните резултати: 

     За  щастието

     Стана ясно, че думата “щастие” се асоциира от най-голяма част от децата с “любов” (11%) и “нещо хубаво” (9.7%). В същото време нещата, които ги правят щастливи в най-голяма степен, са приятелите (45.2%) и семейството (30.9%). Интересен факт е, че докато 12.9% от децата щастливи ги прави любовта, то близък е процентът на тези, които се чувстват щастливи благодарение на компютъра - 10.9%. Далеч по-назад остават добрите оценки (3.8%) и учението (1.9%). Училището и слабите оценки са от друга страна начело в класацията на нещата, които правят подрастващите нещастни, следвани от смъртта, лъжата и лицемерието. Макар и с нисък процент (1.3%) се нарежда и “липсата на компютър”. Присъствието на компютъра както във факторите, които правят децата щастливи, така и в тези, които ги натъжават говори, че той е значима част от живота на подрастващите и важен фактор за щастието им. 

     За  свободното време  и развлеченията

     Половината от тийнейджърите заявяват, че разполагат с достатъчно свободно време, но въпреки това, не успяват да свършат всичко, което искат. Същевременно това, което най-често правят в ежедневието си, е да слушат музика, да излизат с приятели и да сърфират в интернет. Едва 15.1% от тях четат книги редовно, а всеки четвърти заявява, че изобщо не чете книги. Що се отнася до честотата на спортуване има видими разлики между по-малките (13-15 годишни) и по-големите (16-18 годишни). Докато 46.8% от по-малките спортуват всеки или почти всеки ден, то делът при “големите” е едва 28.2%. Обяснение за това може да бъде потърсено в по-голямата ангажираност на по-големите.

     Когато  става дума за интернет, най-голям е делът на тези, които ползват уеб пространството всеки ден (67.1%). Обезпокояващ е фактът, че над 40% от децата прекарват повече от 2 часа на ден в интернет, а средната продължителност на прекараното време в мрежата е 3 часа и 17 минути на ден. През това време почти еднакъв брой от подрастващите - малко над 80%, са посочили, че редовно свалят музика, филми или чатят с приятели.

     За  секса

     Информация  за секса подрастващите получават  в най-голяма степен от по-големи или  на тяхната възраст приятели и интернет сайтове и форуми. Родителите се нареждат едва на четвърто място като източник на информация по тази тема. Това говори, че все още сексът е тема табу в голяма част от семействата на подрастващите.

     Училището също остава на заден план по този показател. Изводът, който би могъл да се направи, е в необходимостта от въвеждане на здравно образование в училище, коментират специалистите.

     Три от всеки четири деца заявяват, че са запознати с използването на презерватив. Почти толкова е броят и  на тези, които заявяват, че са добре информирани за възможните начини за заразяване със СПИН, болестите предавани по полов път и нежеланата бременност. 

     За  вредните вещества и  навици

     Сред  анкетираните тийнейджъри 60.8% са употребявали цигари, а 75.6% - алкохол. Обезпокояващ е и фактът, че едно от всеки четири деца е употребявал горепосочените вещества многократно. В същото време 17.2% са опитвали трева, а съответно 5.7% - амфетамини и екстази и 2.1 % – хероин и кокаин. Същевременно едно от всеки три деца одобрява употребата, както на алкохол, така и на цигари сред свои връстници. Впечатление прави и големият процент на отговорилите с “безразлично ми е” (от 21.2% до 32.4% за всяко едно от твърденията). Възможно е апатията на голяма част от децата до известна степен да поощрява тези, които употребяват алкохол и цигари. 

     За  проблемите

     Проблемите  на подрастващите са различни при  различните възрасти. Докато по-малките (13 – 15 г.) определят като основни такива тютюнопушенето (61.3%), нездравословното хранене (57%) и употребата на алкохол (56.4%), то за големите (16 – 18 г.) на първо място са насилието в училище (62.8%), употребата на наркотици (62.1%) и престъпността (60.6%).

     Близо 60% от подрастващите са се сблъсквали с някаква форма на насилие  в училище или на улицата, а при едно от всеки четири деца това се е случвало многократно. Друга тревожна констатация е фактът, че всяко четвърто дете е било поне веднъж свидетел или потърпевш от насилие в семейството, а 6.2% от младите хора се сблъскват с него многократно в ежедневието.

     Ключът  към разрешаването на проблемите според запитаните се крие в най-голяма степен в семейството (25.5%). Близо 80% от анкетираните заявяват, че вярват на родителите си и те биха могли да им помогнат. Друго силно застъпено мнение е, че децата сами трябва да направят нещо за разрешаване на своите проблеми. Впечатление прави и отговорът, наредил се на 3-то място и носещ голяма доза негативизъм, че никой не може да помогне за разрешаването на тези проблеми. Заедно с големия процент неотговорили – 31%, - този общ резултат говори, че 40% от децата не виждат кой може да реши проблемите им. В същото време едно от всеки четири деца заявява, че има проблеми вкъщи и се чувства самотно.

     Проблемите, които подрастващите срещат, се споделят в най-голяма степен с родителите и приятели на същата възраст. По-рядко това се случва с гадже, по-големи приятели или с брат или сестра. Много висок е и процентът на тези, които НЕ споделят и НЕ желаят да споделят своите проблеми с учител или педагогически съветник (съответно 56.6% и 63.3%), което говори за съществуването на пропаст между тях.

     Резултатите са колкото изненадващи, толкова  и очаквани, е общото мнение на специалистите. Въпросът е какви действия и подход е необходимо да бъдат предприети от всички заинтересовани страни – родители, учители, институции и самите тийнейджъри, за да се повлияе положително на справянето с проблемите. 

      Проучването сред тийнейджърите е една от инициативите в рамките на стартиралата през пролетта на 2009 г. кампания „Открий себе си”, в центъра на която стои нов информационен сайт за тийнейджъри – www.Teenspot.bg. Основен партньор на кампанията е Фондация „Димитър Бербатов”, а инициативата се реализира и с подкрепата на Първа английска езикова гимназия в София, 7-мо СОУ „Кузман Шапкарев” в Благоевград, Втора английска езикова гимназия в София, Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ”, Асоциация „Родители”, Асоциация по безопасен интернет, Джуниър Ачийвмънт България, издателство „Рийдърс Дайджест”, както и радиата: Z-Rock, Алма Матер, NRJ, City и БГ радио. 


Прочетено: 2862 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове камини Река Сена, Париж от Бутик спретната къщурка аз европейка Spirit of Burgas Слънчоглед HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Бургаският кей Кой си изгуби мидите? Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development