Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пускат дялове от НЕК и “Булгаргаз”на борсата



13 Ноември 2009, Петък



До 10-15% от капитала на някои енергийни дружества ще бъдат продадени през фондовата борса. Според икономическия и енергиен министър Трайчо Трайков сред тях може да са БЕХ, НЕК, "Булгаргаз","Булгартрансгаз", "Булгартел" и други. Трайков обясни, че за целта първо трябва да бъдат изпълнени изискванията на Третия либерализационен пакет на ЕС за енергийния пазар за независимост на операторите. За целта ЕСО и "Булгартрансгаз" ще бъдат извадени съответно от НЕК и от енергийния холдинг.

До 10-15% от капитала на някои енергийни дружества  ще бъдат продадени през фондовата  борса. Според икономическия и енергиен министър Трайчо Трайков сред тях  може да са БЕХ, НЕК, "Булгаргаз","Булгартрансгаз", "Булгартел" и други. Трайков обясни, че за целта първо трябва да бъдат изпълнени изискванията на Третия либерализационен пакет на ЕС за енергийния пазар за независимост на операторите. За целта ЕСО и "Булгартрансгаз" ще бъдат извадени съответно от НЕК и от енергийния холдинг.

Не е сигурно, че листването на дяловете може да стане до края на първото тримесечие на 2010 г. , обясни министър Трайков. Според заместника му Мая Христова по-вероятно е това да се случи до средата на следващата година.

Във връзка с  идеите за раздържавяване на остатъчния дял от 33% в електроразпределителните компании ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОN Трайков каза, че към момента не е работено по същество по този въпрос.

За разлика  от него по казуса със собствеността  върху "Топлофикация София" вече има яснота. Според министър Трайков през декември неин принципал отново ще е Столична община.

Държавата ще строи  само още 2 индустриални зони, а не - както е планирал предишният кабинет - по няколко на година, съобщи още  икономическият министър. Те ще са около  Варна и Бургас. Те ще изграждат от Национална компания "Индустриални зони". Нейният капитал обаче ще бъде намален от 100 на 30 милиона лева. Останалите 70 млн. лв. ще бъдат върнати в бюджета. Към момента националната компания е собственик на свободните зони във Видин, Русе и Свиленград, а през лятото започна създаването на индустриална зона край Варна.
 


Прочетено: 3042 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бодил край Ясна поляна моят изгрев Художник Семейство на плажа Цветя Флора Бургас 2009 Конкур глазами зрителя Tiffi Shop Фрагмент от сграда в Бургас Римокатолическата черква Старото пристанище
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development