Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Знаеш ли какво става с Витоша?



Ключови думи:
10 Декември 2008, Сряда





На 11 декември 2008г. от 18.00 часа в аудитория 65 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе семинар-дискусия на тема: „Моята Витоша”. Темата се оказва много актуална и не успява да събере всички желаещи напоследък да дискутират по нея. От развитието й ще се разбере дали институциите ще пренебрегнат документалните си пропуски, както и дали софиянци ще бъдат с по-активна гражданска позиция.

През последните няколко месеца тази планина се прочува с вече познатия за България механизъм за незаконни действия породени от инвестиционни намерения. Инвеститорът „Витоша ски” АД планира ски зона в района на център Алеко, която изцяло да е на територията на парка. Планът за управление на Природен парк Витоша (2005-2014), одобрен от Министъра на околната среда и водите и приет от Министерски съвет, позволява само ремонт и поддръжка на съществуващите съоръжения в парка и не позволява изграждане на нови ски съоръжения и писти.

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София е разрешила на собственика на лифтовете в планината – „Витоша ски” АД – да премахне горната част на 19 скали, известни като морени, за да не пречат на скиорите. Вместо това обаче незаконно е прокаран цял ски път през каменен сипей. Ски пътят свързва Синята писта и писта „Витошко лале”. Същият този държавен орган е дал разрешение на фирмата „Витоша ски” АД да проектира голяма ски зона в парка. В проекта се виждат и официалните парафи на Държавната агенция по горите и Столичната община. Това решение на институциите не отговаря на Плана за управление на Природен парк Витоша и е недопустимо, неправомерно, нецелесъобразно и незаконосъобразно.

Природен парк „Витоша" е първият парк в България и на Балканския полуостров. Той възниква през 1934 г. В него се намират два резервата – Торфено бранище и Бистришко бранище, който пък е един от 16-те биосферни резервата в страната ни. Витоша е белият дроб на София и извор на питейна вода за част от населението й. Притежава голямо разнообразие от растения и животи. Витоша е вдъхновила щастливеца Алеко Константинов да създаде първото българско туристическо дружество. Паркът и до днес е обичан от всички жители и гости на българската столица и трябва да бъде съхранен за идните поколения.

Този семинар-дискусия се организира от Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO и Коалиция „За Да Остане ПРИРОДА в България” по проекта „Място за бъдеще”, реализиращ се от Софийско гражданско сдружение “Щастливеца” и подпомогнат от Тръста за развитие на гражданското общество за Централна и Източна Европа (CEE Trust).



Прочетено: 2912 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Флора Бургас 2009 GRAPHILLA 2009, Бургас КАМЕРА Лилиум аз парапетът до Алуминиеви парапети Промоция Кукерландия 2011, Ямбол Списание Влъхвите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development