Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

CONCERTO ANTICO И ЖАНЕТА СТЕГАРЕВА НАКАРАХА ЛОЗЕНЕЦ ДА СЕ ВЛЮБИ В БАРОКА



25 Август 2008, Понеделник





Казват, че човек се влюбва в операта или в първия миг, в който я чуе или никога. Със сигурност всеки, който видя и чу уникалното изпълнение на консорта за старинна музика CONCERTO ANTICO и солистката на Пловдивската опера Жанета Стегарева в Лозенец на 22 август, се влюби на мига в тази музика, на пръв поглед толкова далечна на съвремието ни. Концертът „Песента на славея” беше не само невероятно духовно изживяване за публиката, но и един благороден приятелски жест на виртуозите към младежите, участващи в Международния младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите”, който ще продължи до 30 август в община Царево.

Оратории и арии на композиторите Георг Фридрих Хендел, Тарквинио Мерула,  Томас Арн и Хайнрих Бибер, изпълнени на уникалните старинни барокови инструменти, оставиха без дъх жителите и гостите на Лозенец в приятната лятна вечер, а ангелският глас на Жанета Стегарева превърна преживяването в незабравим спомен. Самият концерт носеше в себе си мотива за славея – птицата, често свързвана с романтика, вдъхновение и символ на мелодичността. „Песента на славея” успя да събере под открито небе ценители на бароковата музика и да превърне всички останали, непосветени досега, в нейни верни почитатели. Така шедьоври от 16 и 17 век намериха своята публика  в едно красиво българско село, а това е и доказателство за безкрайните възможности на изкуството, което с лека ръка преминава границите между столетията.


Консортът за старинна музика CONCERTO ANTICO е основан през 2000 година от Янко Маринов, за да отбележи официалната визита в България на Н. В. Маргрете ІІ кралица на Дания. Оттогава ансамбълът има активна концертна дейност, реализира записи и семинари, следвайки не толкова призива за “автентично звучене”, а търсейки първообраза на музиката и значението му за духовността на всеки един от нас. В изпълненията си на произведения от Ренесанса, барока и галантния стил те виждат историческия ход на музиката като шествие на мисълта през вековете. Така  се стремят да въплътят в практика учението за афектите, реторичните (поетични) фигури, изграждащи музиката на епохата, връзката на човека с хармонията на космоса. За да представя не само камерни творби, но и големи ораториални произведения консортът привлича както инструменталисти, така и певци.

Сред реализираните проекти на консорта се отличават:

- Концерт по повод освещаването на новата католическата катедрала "Св. Йосиф" в София с изпълнение на творби от Хендел (Laudate pueri Dominum, HWV 237, Chandos Anthem No. 1: "O be joyful in the Lord", HWV 246) и Й. С. Бах (2006 г.);

- Премиерно за страната изпълнение на музика към сватбата на Медичи - Una Stravaganza dei Medici. Intermedi per "La Pellegrina" (1589), съвместно с хор и солисти, под патронажа на Италиански културен институт в София. (2006 г.);

- Бароков концерт по случай Международния симпозиум по органична химия в София с творби от Телеман, Вивалди, Бах. (2006 г.);

- Концерт посветен на Международния ден на музиката - 1-ви октомври, с изпълнение на кантати от Й. С. Бах - BWV 81, 146 и 152. (2006 г.);

CONCERTO ANTICO реализира записи за Българското Национално Радио и телевизионни програми, концертира в Гърция, Австрия, Испания, Турция, Германия, Швейцария, Холандия и Италия.

От 2006 година консортът е в състав: Зефира Вълова и Иван Илиев - цигулка, Янко Маринов - чембало/орган и Явор Генов - лютня.

В тази формация, в началото на 2007 година, кандидатстват и печелят участие в юбилейното, 30-то издание на Фестивала за стара музика в Барселона, като един от осемте състава от цял свят, избрани да се представят на сцената за млади изпълнители FRINGE. Представят програма с трио-сонати от Телеман и Хендел в три концерта на открита сцена. В проекта "Оратории за камерен състав" CONCERTO ANTICO демонстрират една от най-интересните и плодотворни техники на епохата - заемането на вече използвана музика, т.нар. "пародийна техника", своебразно рециклиране и осмисляне на музикален материал. След успешното си изпълнение консортът е поканен да представи голям концерт на 31-вия Фестивал за стара музика в Барселона (май 2008 година). През 2007 съвместно със сопраното Жанета Стегарева и бароковия флейтист Димитър Маринкев изпълняват за първи път в страната редица кантати от Вивалди, арии от оратории на Хендел и неговата неотдавна открита Gloria in excelsis Deo. Участват в организирането и в концертите на първия за страната бароков фестивал Изкуството на барока 2007 (http://www.luxuriaeuropae.com ). Изнасят концерти в рамките на фестивала MUSICA CHRISTIANA (София, 2008).

Тема на един от новите проекти на ансамбъла е многостилието на барока, възможностите на композиторите да използват различни форми, да архаизират, да преминават от един в друг национален стил. Това е водещата идея в “Polymorphia” - концерт, който бе представен от CONCERTO ANTICO в програмата на XXXI Festival de Musica Antiga de Barcelona, май 2008.

В рамките на 39 международен музикален фестивал “Софийски музикални седмици”, съвместно в бароковото сопрано Моника Иванова, представят програма с наслов КОНЧЕРТАТО, в която показват как от ранните църковни концерти - Concerti Ecclesiastici (16-17 век), възникват едни от най-представителните барокови форми – концертантните форми.

Особена чест за консорта е поканата за концерт през септември 2008 на Festival Oude Muziek в Утрехт, в който ще бъде представена програмата Stile concertato. Дейността на консорта бе посочена като пример за нарастващ интерес в източна Европа към старинната западна музика. Предстоят редица концерти и турнета на консорта през летния сезон в цялата страна.

В процес на разработване и реализиране е и мащабният проект МУЗИКА, АРХИТЕКТУРА, АРХИТЕКТОНИКА, ХАРМОНИЯ.


В настоящия концерт в Лозенец, в рамките на фестивала „Жреци на музите”, особен акцент бяха  специално подбраните арии от оратории и опери на Хендел, в които майсторът чрез солиращата партия на флейта и сопрано е изобразил пеенето на славея, надпревара с пеенето на птиците. 

 



Прочетено: 3890 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
пазач Мебелна Фабрика ДИЕЗ Spirit of Burgas Странджа, Бръшлян камини всичко за отопланието Cupidon МОЩЕН СЕКС СТИМУЛАНТ ЗА МЪЖЕ аЗ В  АНГЛИЯ Арина централна градска тоалетна Welcome Кокили за Строители и Атракции
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development