Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бюджетът за държавно финансиране на науката скача с 60% догодина



Ключови думи:
06 Август 2008, Сряда





Фонд „Научни изследвания” събра 1,5 пъти повече разработки, кандидатите искат 6 пъти по-високи суми от лимитираните средства

С над 60% да бъдат увеличени догодина средствата за научни проекти ще поиска Министерството на образованието и науката. Това обяви днес министър Даниел Вълчев при представянето на първите резултати от проведената конкурсна сесия на Фонд „Научни изследвания” за субсидиране на научните и научно-изследователските проекти през 2008 г. Според него причините за искания ръст от 60 на 100 млн. лева е защото Фондът е показал, че има капацитет да усвоява прозрачно държавните средства, а българската научна общност е жадна да прави наука. 


Доказателство за това е, че тази година имаме събрани 1,5 пъти повече проекти, а исканите суми от кандидатстващите организации са 6 пъти по-високи от лимитираните средства за 2008 г., подчерта министър Вълчев.


Общо проектите са 1050, като хитът са изследванията са в областта на биотехнологиите, храните и здравето, обяви управителят на Фонд „Научни изследвания” Анастас Герджиков. Те представляват 27% от всички разработки на висшите училища в България, институтите на БАН, Селскостопанската академия и частни фирми, добави той. Според Герджиков екологията, биоразнообразието и биологичните ресурси е втората област по заявен интерес – на нея се падат 21 на сто от подадените разработки.


Събраните проекти са в 16 конкурсни области, сред които 8 изцяло нови. Въпреки четирикратното увеличение на средствата за държавно финансиране на науката, заявените суми за близо 350 млн. лева при финансиране от около 45 млн. лева, подчерта Герджиков. Най-остро този недостиг на средства се чувства в конкурсите за насърчаване на научните изследвания в държавните университети, изграждането на центрове за върхови постижения и конкурса „Млади учени”, добави той. 


Това означава, че в университетите има кадрови и научен потенциал, но и силна необходимост от увеличаване на държавното финансиране за наука, обясни министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.


Целта на Министерството на образованието и науката е да стимулира не само развитието на научно знание в България, но и качеството на научните и научно-приложни разработки. Поради тази причина до средата на октомври експерти на Европейската научна фондация и националните научни фондации на европейските страни ще гледат под лупа всеки проект и ще отсяват предложенията по тяхната актуалност, оригиналност, приложимост и капацитет на научните колективи. На този етап се очаква съотношението между приети и отхвърлени разработки да бъде 5 към 1, подчерта управителят на Фонд „Научни изследвания”.


Схемата за държавно финансиране на науката предвижда тази година и специални бонуси за колективите, които включват в разработките си млади учени, заяви Анастас Герджиков. Освен, че получават допълнителни точки при оценяването на проектите, те могат да формират и по-високи възнаграждения – до 50%, ако една трета от научния колектив е съставен от докторанти или специализанти.


За да стимулира процеса на подмладяване на научните кадри, Фонд „Научни изследвания” е обявил и специален конкурс за младите учени. По него кандидатстват 85 проекта на обща стойност 4,1 млн. лева. 


Обявени са и няколко индивидуални конкурса за докторантски и постдокторантски стипендии. За първи път обаче държавата отделя специално внимание за връщане на български учени, работещи в чужбина. При бюджет от 800 хил. лева, ще сме в състояние да осигурим 72,7% от поисканите средства по този конкурс, подчерта министър Вълчев. Според него, за първи път е осигурено и съфинансиране на българското участие в европейските научни програми, както е обявен и конкурс за интегрирани научни звена. Основната цел е те да се превърнат в средище на научните изследвания, висшето образование и бизнеса, подчерта министърът.


Според Герджиков големият интерес към конкурсите на Фонда тази година се дължи на активната разяснителна кампания сред бенефициентите, както и на формулираните приоритетни области за кандидатстване, адекватни на научните практики и актуалните потребности на бизнеса.



Прочетено: 3806 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Небе честит рожден ден бургас Pepi парапетът до pepi Цъфнали череши Инкубатори за люпене на яйца Стив и аз Жреци на музите 2009 HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development