Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Искам да върнем на бургазлии фестивала “Емил Чакъров”



Ключови думи:
08 Януари 2008, Вторник





Чака ни много труд и подкрепата на общината, на която горещо разчитам, казва Александър ТЕКЕЛИЕВ, главен директор на Оперно-филхармонично дружество – Бургас


За този разговор с Александър Текелиев се уговаряхме буквално дни след като спечели конкурса за главен директор на операта в Бургас. Докато чакаше в София официалното си назначение с подписа на министър Стефан Данаилов, коледно-новогодишните празници настъпиха с пълна власт и се разминахме във времето за почивка.  Верен обаче на дадената дума, певецът-режисьор откликна на поканата за разговор още в първите дни на новата година.
Роден е през 1972 г. в София, през 1998 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия, а 2 г. по-късно се дипломира по оперна режисура. От 1995 до 2005 г. участва в над 500 спектакъла и концерта в Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Франция, Холандия... Първата му постановка е през 2001 г., а през 2003 г. дойде в Бургас с първа творческа задача и като гост-режисьор той постави “Дон Жуан” от Моцарт. На следващата година, след стъпването си в длъжност тогавашният шеф Красимира Костова го назначи за главен режисьор на операта.
Опитахме се да разберем в новото му амплоа какви са немеренията му за 3-годишния мандат /17 декември 2007 г. - 16 декември 2010 г./, каква е визията му за художествената продукция, как ще управлява културния институт с близо 2 милиона лева бюджет годишно, осигурен от Министерството на културата и от общината, какво да очакват от новия си ръководител 243-ата щатни служители в ОФД.

– Честито, г-н Текелиев! Чувствате ли се победител в битката за директорския стол на най-големия културен институт в Бургас?
– Мисля, че в крайна сметка театърът победи и е за негово добро това, което стана. Аз съм човек театрал, имам поглед върху живота в бургаската опера. Тези близо 4 г., през които съм тук, очевидно са ми стигнали да опозная хората. Смея да твърдя, че знам ситуацията в града и ще се съобразя с нея. Много неща ще се променят в модела на работа като цяло, ще има повече спектакли, повече концерти. Амбицията ми е да превърна ОФД в истинския културен център на Бургас. Това ще стане с труд, с много труд и с подкрепата на общината, на която изключително разчитам. Очаквам да работим заедно с млади солисти, известни, с някои от тях вече съм имал контакт. Ще привлека тук хора, които значат нещо в оперния свят. Защото ми прави впечатление – ние казваме, публиката не ще да влиза, но защо като дойде някое познато, добро име, влиза? Операта е вид шоу, трябва и там да има разнообразие, предложенията да са атрактивни. Сега ми е трудно в сгъстен вид да предам цялата си концепция, мога да добавя само, че ще се стремя към повишаване на художественото ниво на продукцията, ще има повече турнета, отколкото сега и това го гарантирам на базата на контактите ми с колеги от чужбина.
– Бихте ли бил по-конкретен, например кое е първото, с което ще се захванете след ваканцията? И още нещо – запомнила съм ваши предшественици, които също обещават висок брой спектакли, като че ли винаги всеки следващ директор е казвал - ние искаме и ще имаме повече продукция. Но къде е публиката в този процес, знаете, че без нея и най-вдъхновеният проект губи от достойнствата си?

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2105



Прочетено: 2980 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Българско село Черноморец Бургас аз вечерен Бургас Конкур глазами зрителя Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове Кукерландия 2011, Ямбол Алёша. 9 мая 2015 года синьо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development