Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Поевтиняването на бул. Витоша вероятно се дължи на първата вълна мол-ове



17 Ноември 2007, Събота





Столичният булевард „Витоша“ падна до 32-ро място в годишната класация на консултантската компания Cushman&Wakefield за най-скъпите търговски улици в света. Средният годишен наем на квадратен метър в магазин на Витошка е 1200 евро. В миналогодишната класация булевардът е бил на 28-мо място, а през 2005 г. - на 22-ро.
В проучването попадат пет главни търговски улици в България и в четири от тях е регистриран спад. Това са столичните бул. “Витоша”, “Граф Игнатиев”, “Княз Борис І”и пловдивската главна търговска улица “Александър Батенберг”. Няма промяна в нивата на бургаската главна улица “Александровска”.
„Лекият спад в цените най-вероятно отразява успеха на първата вълна търговски центрове в София.”, коментира Ралф Холанд, директор проекти във Forton International, асоцииран партньор на Cushman&Wakefield за България. „Въпреки това търсенето на площи по бул. Витоша продължава да бъде по-голямо, отколкото улицата може да предложи, при това от страна на чужди търговски марки. Те предпочитат да навлязат в страната чрез главната търговска улица, преди да потърсят помещение в следващото поколение търговски центрове.”,допълни Холанд.
Докато наемните нива на магазини по главните търговски улици в България би трябвало да удържат на натиска на появата на модерни търговски центрове, по-второстепенните локации са под напрежение. Към момента само няколко търговски комплекса са готови, но има много проекти и се очаква обемът да нарасне бързо, се казва в резюмето за страната ни.

Град

Улица

Ед. мярка

Наеми
юни 2007

Годишен
ръст %

Инфлация %

 

 

 

 

 

 

София

бул. Витоша

EUR/м2/г.

1200

-16.7%

5.6%

София

бул. Граф Игнатиев

EUR/м2/г.

1020

-5.6%

5.6%

Пловдив

бул. Ал. Батенберг

EUR/м2/г.

780

-7.1%

5.6%

Варна

ул. Княз Борис I

EUR/м2/г.

960

-15.8%

5.6%

Бургас

ул. Александровска

EUR/м2/г.

900

0.0%

5.6%

По върховете на класацията няма голямо раздвижване. В света най-скъпата търговска улица за пореден път е Пето Авеню в Ню Йорк с годишен наем от 11 983 евро/кв. м.
„Пето авеню запазва доминиращата си позиция като търговска дестинация от висок клас за световни марки, които се стремят да утвърдят присъствието си на пазара”, коментира изпълнителният директор на Cushman & Wakefield Ню Йорк Жан Спигелман. Според него наемателите са готови да платят баснословни суми, за да си подсигурят позиции на Пето Авеню. Това е причината наемите на търговски площи там да се удвоят през последните 5 години (от 750 USD на 1500 USD за кв.м) .

В Централна и Източна Европа развитието на пазара на търговски площи е стабилно. Най-голям ръст е регистриран в Русия и Словакия, като и в двете страни наемите са нараснали с 25%. Наемите в Полша са скочили с 21,5%, подкрепени от силното търсене на първокачествени търговски площи. Средно за целия регион на ЦИЕ наемите са нараснали с 12,3%, като засега не се регистрират признаци на забавяне разрастването на сегмента.
Индия прави най-голям скок в класацията. За втора поредна година “Хан Маркет” в Ню Делхи бележи най-голям ръст на пазара на търговски площи. Улицата се намира в центъра на елитен квартал, в който живеят предимно дипломати, индустриалци, и администратори.
В заключение анализаторите отчитат, че не се наблюдава отлив на търсене на подходящи локации, независимо от очакваното забавяне на развитието в глобалната икономика през 2008. Търговците не са обезпокоени от това и запазват своя агресивен подход към пазарите.
Бел.ред: Информацията предстовя консултантската фирма.  Докладът на Cushman & Wakefield с класацията на най—скъпите търговски локации за 2007 е представен в Кан на MAPIC (Международен пазар за недвижими имоти). Той проследява нивата на наемите на търговските площи на 231 търговски локации в 44 страни, като осредненият годишен наем в глобален план е 1715 евро/кв. м.

Информацията в доклада е към юни 2007 г. Събрана  е от международните офиси на Cushman&Wakefield и техните партньори.

Данните са за наемите, изчислени на базова единица (лицева площ на витрината 6 метра и обща застроена магазинна площ от 25 метра). В наемните нива не са включени други разходи като местни данъци и такси, застраховка и други.

http://www.stroitelstvo.bg/news.php?m=details&id=18678



Прочетено: 3467 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepta Конкурс прическа Бургас 2009 моите цветя Водна топка Spirit of Burgas БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Журналистка В очакване на жертвата Miss Sixty Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development