Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Матури ще има, но ще са вход за ВУЗ



02 Ноември 2007, Петък


Автор: Econ



По-голямата част от висшите училища по повечето специалности ще приемат матурите като вход за тях вместо приемни изпити, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев без обаче да уточни за кои ВУЗ-ове говори.

„Българското училищно образование е една от малкото образователни системи в Европа, която няма добре изразени елементи на външно оценяване. Това е една система, която през последните десетилетия се самооценява или в най-добрия случай, ако това е добър случай се оценява от чиновниците в министерството. Никой не иска да бъде оценяван, това е разбираемо и матурите са важен компонент, да не кажа един от най-важните в тази система за външно оценяване. По закон днешните дванайсетокласници трябва да проведат матури и докато е такъв законът, министърът, който и да е той ще трябва да го спазва. Към момента не е невъзможно да бъдат проведени държавни зрелостни изпити и считам, че е правилно да бъдат проведени”, каза още министърът на образованието.

Даниел Вълчев добави, че субсидията за издръжката на един студент ще се увеличи с около 30 процента през следващата година. „Ще има увеличение на средствата за наука”, каза просветният министър и добави, че бюджетът на БАН ще се увеличи с повече от 13 на сто в сравнение с тази година, а средствата за фонд „Научни изследвания” ще нараснат от 19 на 60 милиона лева.

Междувременно университетски преподаватели и учени от цялата страна отбелязаха Деня на будителя с митинг в столицата с искане правителството ва да изведе образованието като основен приоритет в политиката си. Увеличаване на средства за образование и наука в бюджета за 2008 са основната ни цел посочиха протестиращите.

Заетите в сектора настояват за средногодишен ръст на работната заплата от поне 32 процента през следващата година, както и получаването на останалите субсидии в сектора за 2007 година още през ноември, вместо в края на годината и за годишна еднократна субсидия в размер на 20 процента от бюджетния излишък за 2008 година.

Част от исканията вече са уточнени с работната група на Министерството на финансите и се предвижда окончателното решение да бъде взето този месец, посочиха синидикалисти.

Председателят на Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ Лиляна Вълчева, допълни, че за следващата година издръжката на един студент също трябва да нарасне с 20 процента. Подписка с 13 500 подписа, в която са описани и исканията на протестиращите, ще бъде внесена утре в Министерство на финансите.
 виж снимка | разпечатай | изпрати | нагоре


524 лв. е средна работна заплата за учителите
Светослава Кузманова

От 1 ноември средната брутна работна заплата на учителите става 524 лв., а на помощния персонал 283 лева, без диференцирано заплащане и допълнителното трудово възнаграждение, обяви вицепремиерът Даниел Вълчев в приветствието си по повод Деня на народните будители.

Просветният министър каза още, че от 1 януари догодина издръжката на един ученик ще бъде увеличена и ще достигне 151 лева. Вълчев обеща още, че през юли 2008 г. средната работна заплата на педагогическия персонал да достигне 650 лв., а заплатите на непедагогическия персонал да бъдат увеличени пропорционално.

Началната основна учителска заплата от догодина ще стане не по-малко от 450 лв.

 

 



Прочетено: 5127 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Гъбките Пристанище Приморско Конкурс прическа Бургас 2009 отбор Кафе Карамел Кръст за Бургас АЗ Лилиум Приморско Несебър Индивид в Червено море
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development