Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Караненов получава къс от плажа



01 Август 2007, Сряда


Автор: Автор: Катя КАСАБОВА



Хотелът продължава да работи и това лято, странно дали само нуждата от собственост върху земята на Фрегатата спъва изпълнението на грандиозните инвестиционни намерения на Караненов?

 Докато хотелиерите в Слънчев бряг протестират, в строителното министерство тихо готвят продажба на пясъчна дюна под “Старата фрегата” на Бургаския централен плаж

      Вчера “Черноморски фар” оповести, че собствениците на хотели в Слънчев бряг искат от Станишев да наложи мораториум върху сделките за обекти, които се намират върху земя - изключителна държавна собственост. Частниците, а не местната власт в Несебър, първи прозряха, че сме тръгнали за никъде и че с тези темпове на строителство от пясъчната ивица на курорта ще остане само шелфът. Вчерашният бунт на хотелиерите дойде след неофициална информация, че всъщност по-голямата част от дюните и брега в посока морето, вече е разпродадена. А общинската власт си изми ръцете, като показа документи за това, разписани от Савин Ковачев – заместникът на строителния министър Асен Гагаузов.

       Засега край брега на Бургас е тихо и никой не подозира, че цъка бомба, която ни е заложил същият заместник на Гагаузов, но този път със знанието на колегата му – другият заместник на Гагаузов – Калин Рогачев, който е кореняк-бургазлия. Двамата са дали рамо на бизнесмена Димитър Караненов да купи парче от дюните на Централния плаж, близо до пристанището. Става въпрос за района, в който е бившият ресторант “Старата фрегата” и на всички е известно, че дървената кръчма беше поставена върху пясъчна дюна – защитена природна забележителност. В ход е процедура по преобразуването на тази част от Централния плаж от публична държавна собственост в частна , за да се подготви за продажба на Караненов.

      Това съобщи пред “Черноморски фар” държавен служител от ведомството на Гагаузов на 3 юли - денят, когато Калин Рогачев защитаваше от трибуната на Общинския ни съвет необходимостта от петролопровода, за който поне засега нямало индикации да застраши екоравновесието в залива.

      Попитан тогава знае ли какво се случва на Централния плаж в родния му град, каква ще е съдбата на “Старата фрегата” и дали е ангажиран с предоставянето на земята под нея за осъществяване на инвестиционни намерения, зам.-министърът отговори така: “От вас чувам, че има такова нещо, ще се опитам да разбера, не зная”. И обеща да ни информира. Оттогава мина един месец, но Рогачев така и не даде отговор на въпроса дали ще защити пясъчната ивица под прогнилото дървено корито, или ще съдейства за по-бързото придвижване на процедурата.

       Скандалът в Бургас предстои да се разрази в близките няколко дни, защото услугата за Караненов се извършвала без знанието на министър Асен Гагаузов.

      През есента на м.г. несебърският хотелиер получи от общинския ни съвет близо 2 декара общинска земя, които му бяха нужни, за да започне строеж на открит басейн пред хотел “Приморец” с изглед към морето. Става дума за строителство в обсега на самата Морска градина.

      Преди това, в началото на август м.г., Караненов заяви пред нашия вестник, че фирмата му „Булгариен Директ Райзен“ ООД, която стопанисва хотел “Приморец”, ще го надстрои с няколко етажа и ще го пристрои, за да вдигне броя на звездите. Тогава стана ясно, че върху терена, където ще се надстроява и пристроява, общината притежава 2 977.20 кв. м , които също му бяха предоставени, макар да се чуха мнения на съветници, че не бива Морската градина да се разпродава на парче, че трябва единна визия и отдаване на части от нея на концесия. Други съветници настояваха, преди да се гласува решението за право на строеж в района на “Приморец”, да се видят схемите и скицата на обекта, но мнозинството отхвърли и това предложение.

      “През май догодина/т.е. май 2007г./”Старата фрегата” отново ще заработи. Автентични части от интериора й ще бъдат запазени, но за да отговори на съвременните изисквания, ще инвестираме в нея 200 хиляди евро”, каза пред “Черноморски фар” Караненов на 10 август м.г. и добави, че градежът на бъдещата туристическа мегаструктура, към която се числяла гемията, щял да започне през ноември/ става въпрос за ноември м.г./.

       През тази пролет ресторантът на “Приморец” беше затворен и се създаде впечатление, че там действително ще се строи анонсираният 5-звезден курорт с басейн и ултрамодерен SPA-център.

      Нашата проверка вчера установи обаче, че овехтелият хотел продължава да работи, а дори и пердетата на заключения ресторант все още не са свалени. Няма и повей от строителство.

       Междувременно с проблема на строежите върху пясъчни дюни се ангажира и евродепутатът Маруся Любчева, която изпрати писмено запитване до министъра на регионалното развитие.

      

       Дали областният управител знае какво се случва?

      И днес повтаряме, че плажната ивица според Конституцията на Р България е изключителна държавна собственост, а пясъчните дюни са обявени за защитен обект през 1976 и 1984 година, включени са през 1996 година в Резолюция №4 на Постоянния комитет на Берлинската конвенция като застрашено местообитание с над 17 редки защитени видове. И припомняме, че кметицата на Созопол Веска Караманова отнесе глоба в началото на май затова, че общината не опазила дюните между къмпингите «Градина» и «Златна рибка». .

      При проверка, извършена от РИОСВ, е било констатирано нарушение на Закона за защитените територии, който забранява нарушаване на естественото състояние на природните забележителности.

      Предвидените в Закона за защитените територии санкции за такова нарушение са от 500 до 5 000 лева.

       Природната забележителност “Пясъчни дюни между “Градина” и “Златна рибка” е с площ 334 декара и в по-голямата си част е общинска собственост.

      На територията на РИОСВ – Бургас има седем пясъчни дюни, обявени за природни забележителности.

      Дюните на Централния плаж в Бургас са изключителна държавна собственост, дали областният управител Любомир Пантелеев знае какво се случва?

      Тъй като комуникацията на г-н Караненов с журналисти от вестника се оказа доста трудна още през лятото на м.г. - той отказва да бъде фотографиран и записван на магнетофон, редакцията е готова да му предостави възможност да изясни дали нашата информация е точна, нуждае ли се от покупката на дюната в южната част на Централния плаж и започнала ли е процедура за промяна на предназначението й в строителното министерство.


Прочетено: 9528 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Флора Бургас 2009 евро 2008 Мой хороший знакомый из Бургаса БГ СМЕШКИ Фен Конкурс прическа Бургас 2009 Best friends Созопол Републиканска след ремонта Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик Ремонтира носачи BMW
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development