Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ИЛИНДЕН E !



20 Юли 2007, Петък


Автор: Burgas Info



 

Днес Светата Православна църква чества Светия славен пророк Илия (Илинден). По този повод навсякъде в страната ще бъдат отслужени празнични Свети Литургии, предава агенция Фокус. 

Свети Илия е юдейски пророк и скитник-аскет, живял през ІХ век пр. Хр. Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Огорчен, но несломен, той продължил заедно с ученика си Елисей да обикаля  сред хората и да ги поучава. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Съществува народно вярване, че светецът е покровител на небесните стихии и дъждовете. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.
      Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.. Илинден се тачи като ден на най-важния светец градушкар и строго се спазва  забраната за работа. В негова чест се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача за св. Илия. Трапезата се кади от най-възрастния член на семейството. В семействата с именник се коли петел и се прави яхния, пече се обреден хляб и децата се гощават със сладки.

 На този ден се организират и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. Илинден е еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии и керемидари.

Днес именници са: Илия, Илияна, Илко, Илка.



Прочетено: 8069 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Тройно дестилирана украинска водка Машините на Леонардо РК КАМЕРА pepi pepita хотел Мандарин АЗ Етнографски Музей БУРГАС Поглед към Бургас през залива
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development