Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Водят се преговори за строителство на терминали за контейнери на пристанищата в Бургас и Варна



16 Януари 2007, Вторник


Автор: Burgas Info



Министерството на транспорта преговаря с Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) за предоставянето на заем за важния за развитието на нашата икономика инфраструктурен проект „Строителство на терминали за обработка на контейнери в Пристанище Бургас и Пристанище Варна". Министерският съвет одобри финансирането на проекта. Специалистите на транспортното ведомство използваха приетите Генерални планове на двете пристанища, направиха технико-икономическа обосновка, която беше изпратена чрез посолството на Япония до JBIC. Това ще бъде облекчен заем в йени, който се отпуска по линия на официалната помощ за развитие на Япония, съобщава информационният сайт на МТ.
С изграждането на контейнерните терминали се приключва един важен етап от развитието на пристанищата Варна и Бургас. Проектът „Строителство на терминал за обработка на контейнери в Пристанище Бургас-Запад и Пристанище Варна-Изток" е основна част от стратегията за развитие на интермодалния транспорт в страната. Без този проект се обезсмисля изграждането на Интермодалния терминал в София, който вече е в процедура на проектиране и подготовка за търг за изпълнител.
В предпроектна фаза на проучване е и Интермодалният терминал в Русе, който е част от интермодалната връзка с контейнерния и интермодален терминал в Пристанище Варна.
С тези проекти България изпълнява Европейската директива за екологичен транспорт, прехвърляйки контейнерните товари от автотранспорт на железопътен транспорт и кораб. Проектът ще има положително въздействие и върху железопътния транспорт в страната.

Липсата на морски контейнерни терминали има сериозно негативно въздействие върху цялата икономика на страната, влияе негативно на вноса, на износа и на конкурентноспособността на българските фирми. Проектът за контейнерните терминали в този смисъл е от национално значение.
За изпълнението на проекта няма да има нужда от отчуждителни процедури на частни терени.
При проекта "Строителство на терминал за обработка на контейнери в Пристанище Бургас-Запад и Пристанище Варна-Изток" не се очакват екологични проблеми. Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) до този момент е изготвяна и за двете пристанища през последните няколко години.
За проекта „Строителство на терминал за обработка на контейнери в Пристанище Бургас-Запад и Пристанище Варна-Изток" не е възможно да бъде осигурено финансиране от фондовете на ЕС.
Воденето на преговори с Японската банка за международно сътрудничество за финансиране на проекта през 2007 г. е от особена важност, за да бъде компенсирано забавянето на изграждането на контейнерни терминали през периода 2002-2006 година.

 

 

 



Прочетено: 2776 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
старина Театър за драма. опера и балет, Бургас Гимназия Раковски Мишка Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Конкур глазами зрителя Флора Бургас 2009 зад облаците плахо наднича... Конкурс прическа Бургас 2009 хотел Аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development